top of page
  • Writer's picturedr. Tina Demšar, u.d.i.k.a.

onkraj óblikovanja: preplet vrta in hiše

SODOBNA DRUŽINSKA VILA: KO SE POVEŽETA ZUNANJOST IN NOTRANJOST


ČLANEK V REVIJI HAUSBAU


februar 2023
Leto: 2022

Naročnik: Zasebni

Interjer: Primož Boršič, mag. inž. arh., Manja Bergant, mag. inž. arh., P Plus

Krajinska arhitektura: dr. arh. Tina Demšar, univ. dipl. inž kraj. arh., atelje ónkraj

Arhitekturni koncept: Gaber Jovanovič

Izvedba celotnega objekta in zunanje ureditve: Semago


Besedilo: uredništvo revije HAUSBAU


''Kamen, s katerim je obložen kamin, se pojavlja na celotni notranji površini stene, ta pa se odpira proti terasi in vrtu. To linijsko potezo so arhitekti razširili še na večji del fasade parterja. Po enakem načelu se lesen lamelni strop nadaljuje v eksterier. Na ta način je objekt dobil povezavo med notranjostjo in svojo celotno pojavnostjo, uporabljeni materiali pa so vzdržljivi in kar se da trajnostni. Pogosto se en medij pojavi v različnih finalnih obdelavah, kot na primer žlebičen in brušen kamen, štokan in brušen beton, krtačen in brušen les. Tako je njihov nabor relativno ozek, pestrost obdelav pa dodaja h kompleksnosti ambienta.""Naročnik si je zaželel celostno obravnavan interjer s spremljanjem in usmerjanjem zaključka zunanjosti. Tako se zunanjost v svojih rešitvah marsikje povezuje z notranjščino."Še pripis z naše strani:


Na kompaktnem vrtu za mlado družino, ki ga obdaja strnjena pozidava hiš, smo morali zagotoviti programsko in oblikovno ter rastlinsko raznolikost. Površine namenjene otroški igri so na vrtu v ospredju. Vodni motiv je v prostor umeščen za poudarjanje pogledov in zvočno zaveso proti ostalim objektom. Zasaditev ustvarja cvetoči in vednozeleni okvir bivanju na vrtu, ki se spreminja swkozi letne čase.


Igre tekstur in barv se pojavijo tudi v brušenem betonu v treh odtenkih. Barve terazza oz brušenega betona smo skrbno izbrali in uskladili s Hotaveljčanom, kamnom, ki se najprej pojavi na fasadi hiše in vstopa v notranjost hiše. Velike lesene površine se iz objekta prelijejo na vrt, na veliko bivalno teraso in stene, ki zagotovijo zasebnost, kjer je le ta potrebna.


Po meri smo oblikovali osrednji motiv bivalne terase - ogromno kamnito leseno mizo, ki ponazarja vodilo družine, brezpogojna in večna ljubezen. Izdelavo jedilne vrtne mize smo zaupali Marmor Hotavlje. Vrtna oprema je bila skrbno izbrana in dopolni celotno podobo vrta. Otroško igralo, ki kraljuje na osrednji trati smo v izdelavo zaupali Goriški hiški. Medtem, ko je za izvedbo vodnega motiva poskrbela ekipa iz Semaga, ki je drugače izvedla glavnino objekta ter Srebrne linije, ki so poskrbeli za tehniko čiščenja vodnega motiva.
Čudovit projekt za čudovito družino!

Comments


bottom of page