top of page
  • Writer's picturedr. Tina Demšar, u.d.i.k.a.

ónkraj oblikovanja: kjer se srečata arhitektura in krajina.


“Great design is a multi-layered relationship between human life and its environment.” Naoto Fukasawa

Kjer se prepleteta arhitektura in krajina, notranji in zunanji prostor, v nedeljivo celoto, nastanejo najboljši bivalni prostori.

Navdihujoče primere prepletanja notranjega in zunanjega sveta najdemo skozi celotno zgodovino arhitekturnega in krajinskega ustvarjanja, saj niso omejeni le na sodobno, moderno arhitekturo. Skok na Japonsko pokaže medprostore- dolge verande, ki so, lebdeče nad teren, človeka postavile v prostor vrta - narave. Preoblikovane narave sicer, kjer abstrakcija naravnih oblik- gora, skal, vode, preplete duhovni in materialni svet. Čeprav je japonski vrt strogo in skrbno obdelan, se človek, bivajoč v notranjem prostoru, navezuje navzven. S 'scenografijami', pogledi na različno (pre)oblikovane krajinske motive, uokvirjenimi z drsnimi vrati; sencami, ki se rišejo skozi in na transparentne materiale hiše.

vir fotografije: https://www.japan-guide.com/e/e3909.html

Sodobna stanovanjska arhitektura, ki uspešno prepleta notranji in zunanji prostor, se nemalokrat zgleduje po japonskem wabi-sabi konceptu, ki označuje estetski ideal oziroma način življenja, ki išče lepoto v nepopolnosti, nekončanosti, po nestalnosti narave. Wabi house sta konec koncev poimenovana dva različna projekta, ki ju občudujem. Čudovito izčiščena v dodatkih, a bogata v kompoziciji, prvi je delo arhitekta Sebastiana Mariscala, drugi avtor je arhitekt Tadao Ando.

vir fotografije: https://www.danielhennessyphotography.com/WORK/INTERIORS/10

vir fotografije: https://www.archdaily.com/788480/wabi-house-tadao-ando-architect-and-associates

Če skočimo v čase Grčije in Rima, so prepoznavno arhitekturno zasnovo hiš soustvarjali atriji in peristil. Atriji so v nebo odprti, a z vseh strani z zidovi zaprti vrtni prostori, ki so jih obkroževala stebrišča - peristil. Ta so nosila nadkrite tlakovane senčnice po obodu atrija. Atriji so vsebovali zasaditve, vodne motive in klopi za posedanje in druženje. V atrijih so se zadrževali stanovalci v vročih dneh ter so bili prostor, kjer so stanovalci sprejemali goste. Preplet zunanjega in notranjega prostora so bogatile poslikave 'trompe-l'œil' na zidovih atrija. Poslikave krajinskih motivov, oken in vrat, s katerimi so ustvarjali optične iluzije, so namreč videzno povečevale velikost prostora. Sodobna atrijska hiša izvira tudi iz teh arhitekturnih idej, le da so prilagojeni današnjemu času. V primeru Ivanškovih atrijskih hiš (oz kasneje arh. Majde Kregar), ki jih najdemo v ljubljanskih Murglah, objekti delijo zid s sosednjim objektom ter se vrtovi prek vrtnih vrat odpirajo na peš poti med posameznimi objekti, v javni prostor. Fasade so čiste, z večjimi okenskimi odprtinami, brez stebrišč ter s podaljšanimi napušči ob objektih. Prilagoditev antičnih idej in skandinavskih rešitev sodobne gradnje s tehničnimi rešitvami, odmiki za zagotavljanje zasebnosti in dodatnimi povezavami navzven v javni prostor so zagotovo odlike naselja Murgle.

vir fotografije: I, Sailko, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2673050

vir fotografije: http://zgodbe.siol.net/murgle-slovencem-pisane-na-kozo/

S sodobno prenovo vrstne hiše smo preplet zunanjega in notranjega prostora skrbno oblikovali. Prek velikih stenskih prebojev, da smo hišo odprli navzven na vrt. Z detajlom pritrditve skritih okenskih profilov, prek katerih tlak prosto steče na vrt in enotno v krajinsko zasnovo. Prek pogledov, ki se na vrt odpirajo iz vseh bivalnih in spalnih prostorov. S postavitvijo funkcionalnih prostorov (vhoda, kopalnic, pralnice, garderobe, kabineta in kuhinja) na 'cestno' stran smo namreč na vrt obrnili vse intimne in skupne bivalne prostore.

Kako pa vi vidite preplet zunanjih in notranjih prostorov? Kaj je tisto, kar naredi bivanje bogato? Je to morda perfektno oblikovan, izčiščen prostor, kjer se vsak dan počutimo spočiti, kot v hotelu ali morda preprosta in s starinami napolnjena hiša, kombinacija obeh nasprotujočih si svetov? Kjer so vrtovi in interijeri med seboj neločjivo oblikovani in kjer se počutimo najboljše v svoji koži, tam se biva zadovoljno.

bottom of page