top of page
  • Writer's picturedr. Tina Demšar, u.d.i.k.a.

ónkraj luči: oblikovati počutje.


Ko pade mrak, se ljudje hitro umaknemo v varno zavetje hiše, v toplino luči. Barve in svetloba se na vrtu neločljivo povezujejo z doživljanjem in zaznavanjem okolja. V nas vzbujajo prijetna ali neprijetna občutja. Zakaj ne bi podaljšali čas našega bivanja na vrtu s primerno osvetlitvijo?

Rešitve segajo od preprostih lampijonov s svečkami, ki jih lahko obesite skoraj kamorkoli na vrtu, meni osebno še najlepše na veje dreves, do pravih študij osvetlitev. Pravilno zasnovana osvetlitev vrta bo taktično in kompoziciji vrta v prid osvetlila najbolj pomembne vrtne elemente. Z osvetlitvijo lahko notranje bivalne prostore lepo povežemo z zunanjimi in tako mejo med notranjim in zunanjim prostorom popolnoma zabrišemo. Za začetek nasvet prijateljice krajinarke Irene Rozman Fattori, ki pravi, da je čarobnost nočnega ambienta v opazovanju in ne v tem, da smo opazovani, zato pazljivo pri pretirani uporabi svetil. Ustrezna barvna klima, ki jo sestavljata toplejša barva svetlobe in enakomerna svetloba, ki vpliva na barvni videz in osvetlitev posameznih vrtnih elementov, nas bo na vrt in na prosto vabila tudi zvečer.

Hierarhija in namen prostorov nam naj določi, kje bo vrt izdatno osvetljen. Na vhodu vrtni prostor osvetlimo za občutek varnosti in v izogib iskanju ključev in ključavnice v temi. S postavitvijo večjih vrtnih loncev, ki jih osvetljujejo manjši, v tla vgrajeni in pohodni reflektorji, bo vhod v hišo vedno vzbujal dobrodošel občutek in smisel za detajl. Na stene vhoda, ob vhodna vrata, vgradite stenske svetilke z usmerjeno svetlobo.

V ozkih prostorih, namenjenih zgolj komunikaciji, lahko za varnost in praktičnost postavite par svetilk na nizkih stebričkih neposredno v grede, svetilke obesite na zid ali jih vgradite v napušč strehe. V delih vrta kjer se zadržujete največ, pa osvetlitvi namenite malce več pozornosti.

Vrtni motivi, kot je na prenovljenem vrtu plavalni bazen, imajo v večernih urah s primerno osvetlitvijo toliko večjo moč. Drevesa in grmovnice pa ob gibanju listov v vetru in odsevih, ki jih rišejo na tlak in zidove, v vrtu ustvarijo vedno nove predstave.

Stenske in stropne vgradne svetilke so v manjših vrtovih še posebej dobrodošle in jih v prostoru niti ne opazimo. Zid z vgradnimi svetilkami smo uporabili za ogrodje senčnici, na katero so obešena bela platna. Platna čez dan vrtu zagotavljajo senco, zvečer pa razpršijo svetlobo svetilk po celotni terasi.

Vodni motiv na vrtu v Ljubljani, smo s postavitvijo svetilke na točki, kjer vodni curek pade v vodno korito, preoblikovali v 'ogenj', saj voda 'povleče' svetlobo proti toku, navzgor po kamniti plošči fontane.

Za osvetlitev teras in stopnic lahko poskrbite z LED trakovi, ki so zelo enostavni za vgradnjo pod sam rob tlaka. Na ta način preprečimo, da bi nam izvor svetlobe premočno silil v oči. Posamični vrtni element pa tako funkcionalno in oblikovno lepo poudari. Pri izboru svetil za vrt velja zapisati tudi naslednje opozorilo; še preden odnesete lepo oblikovano svetilko iz trgovine, preverite ali ima ustrezno zaščito. Stopnjo zaščite zunanjih svetilk, to je zaščite pred mehanskimi delci in vodo, razberete iz napisa na ohišju- IP in dvomestnega števila, ki naj bo za vrtna svetila 44, 54 ali 67.

Stenske svetilke smo pritrdili na kovinske nosilce pergole. Nevtralna, sveto siva barva ohišja se ujame s sivino kamna. Usmerjena svetloba osvetli teraso in stebre.

Če pustimo suhoparne tehnične zahteve ob strani oziroma v vrtu ne želite kopati novih jarkov za električno napeljavo svetil, priporočamo osvetlitev vrta s svečami v za to pripravljenih elementih. Morda ste s potovanj prinesli čudovite, ornamentalno rezljane svečnike, ki niso nikoli iz mode. Lampijoni bodo s svojimi specifično oblikovanimi ohišji v vrt vnesli značaj, ki vam je pisan na kožo in obujali spomine na posebne trenutke. Z recikliranjem stvari, ki nam ponavadi ostanejo v kuhinju, lahko ustvarite priročne in unikatne vrtne detajle. Odpadne steklenice, ki jim odrežete dno in jih z malo spretnosti spremenite v obešene svetilke, stekleni kozarčki jogurtov, ki jih okrasite z otroci; takšni, doma in izvirno oblikovani predmeti, bodo v vrtu vedno zanimiva iztočnica pogovora. Odpadne lončke lahko olepšate z ilustracijami s čisto običajnimi alkoholnimi pisali, okrasite z okrasnimi trakovi ali jih v papirni tehniki oblepite v najljubših barvah; priložnosti za preprosto zabavo z otroci je res veliko.

Dobro oblikovani vrtovi so, kot vse lepe stvari, tisti, ki v sebi nosijo harmonijo vseh sestavnih elementov. Naravna svetloba sveče ali umetna svetloba svetilk, naj nam pri oblikovanju harmoničnega vrta predstavljajo tisti vrtni element, ki ga, dokler ga ne ugasnemo, niti ne opazimo. Podobno kot je za to, da opazimo srečne dni, kdaj pa kdaj potrebna tudi kakšna temna noč.

bottom of page